Jako všude jinde na světě, i v Číně znají sportovní fanoušci fotbalová jména Nedvěd, Poborský a Čech, i když se v čínštině vyslovují i píší poněkud jinak. Intelektuálně zdatní znají Kunderu, Hrabala, Lustiga, ale i Havla. Za posledních 30 let znají všechny generace dětí českého Krtečka, čínsky Jenš'-u. Který český produkt je ale v Číně skutečným hitem? V zemi, kde se vyrábí a hlavně kopíruje úplně všechno, je stále nejžádanějším českým artiklem český křišťál. Skomírající české sklárny by mohly najít spasitele v Číně.

Čínské kamarádce jsem se nejvíce zavděčila malou broušenou vázičkou, kterou jsem jí věnovala jako svatební dar. Jednoznačně jsem tak zvítězila v nevyhlášené soutěži o nejlepší dárek. Nejenže mnoho svatebních hostů zaujal, dokonce se dožadovali, abych jim za úplatu přivezla podobné zboží při své cestě z rodné země. Nakonec padly i návrhy, abych s podobným zbožím začala obchodovat – jak jinak než na černém trhu.

Seriál: Skvělé Česko

Co se v Česku daří? V čem se život v ČR zlepšuje? Na co mohou být Češi pyšní? Co na Česku obdivují ve světě? V seriálu na názorových stránkách HN Dialog najdete v dalších dnech texty cizinců žijících v Česku a Čechů žijících ve světě, kteří srovnávají život ve dvou zemích.

Michal Lamprecht, žije ve Slovinsku: Národní hrdost? A co to vlastně je?

Marie Mollee, žije v Nizozemsku: Český duch je symbolem nepoddajnosti a vynalézavosti

Kateřina Stašková, žije v Norsku: Na co mohou být Češi hrdí

Andreas Pieralli, italský novinář žijící v Česku: Sečtělí, organizovaní, racionální. Proč mají Češi můj respekt

Štěpánka Kotrlá, žije v Belgii: Studánka Češství

„Moje teta je podnikatelka a dostala nápad obdarovávat své obchodní partnery nádherným českým sklem. Okouzlilo ji, když jsem jej přivezla ze své návštěvy České republiky. Bohužel i dnes je to v Pekingu stále nedostatkové zboží a je problém jej sehnat. V tomto případě není cena problém a je ochotna zaplatit v podstatě cokoli,“ vypráví mi kamarádka Fei.

Jen v loňském roce nakoupili čínští spotřebitelé české sklo v hodnotě téměř 5 milionů amerických dolarů a české šperky a bižuterii za 200.000 dolarů. Na čínském trhu momentálně působí především firmy Crystalex, Egermann, Halama, Preciosa a Rückel, které dodávají cenově dostupné produkty. Vedle nich se skvěle uchytil i Lasvit, který dodává do Číny hlavně křišťálové lustry, světelné instalace, dekorace a osvětlení hal a salonků špičkových hotelů a restaurací. Co zakázka, to milionová položka. Ačkoli světem hýbe hospodářská krize, nezaměstnanost stoupá, lidé všude jinde si utahují opasky a pomyslné nůžky se čím dál více a rychleji rozevírají, v Číně rozhodně nejsou z levného kraje.

Nebyla by to ale Čína, aby se neobjevil nějaký zádrhel, háček nebo nepříjemnost. Číňané jsou fiškusové a téměř vždy se snaží obejít pravidla. O jeden takový příběh se se mnou podělila také moje známá Hong „Někdejší student bohemistiky se nechal nějakou dobu zaměstnat v české firmě. Když se naučil, jak se křišťál vyrábí, odešel do Číny, kde založil firmu a vyrábí na chlup stejné výrobky. Lepí na ně štítky Made in Czech Republic, prodává je o něco levněji, než stojí české originály, a už na tom vydělal nemalé jmění.“

Prostě a jednoduše: Made in Czech Republic v Číně táhne.