V minulých dnech se sice objevilo několik kratičkých zpráv v čínském tisku. Všechny ale zmiňovaly především bezpečnostní opatření, která připravují Spojené státy před desátým výročím útoků na New York a Pentagon, nebo upozorňovaly na varování amerických občanů cestujících a bydlících v zahraničí, aby dávali pozor na pokračující hrozby teroristických organizací a jejich aliancí.

O výročí jedenáctého září toho mnoho v čínských médiích nenajdete. Číňany to nezajímá ze dvou důvodů. Nijak se jich to osobně netýká, stalo se to na jiném kontinentě a nezahynulo při tom velké množství Číňanů. Navíc k události došlo už před deseti lety,“ vysvětluje designérka Pam ze Šanghaje a potvrzuje typický povahový rys celého národa - Číňané totiž hledí především před sebe do budoucnosti, než že by se otáčeli za minulostí. Stejně tak je tomu i v tomto případě, který je ale na Západě považován za jakými historický milník.

Mladá Šanghajka, která studovala před lety v britském Edinburghu, dodává: „Událost se daleko více reflektuje v anglosaském světě, kde se výročí připomíná každým rokem. V Číně je to den jako každý jiný.“